Vakfımızda “Ben genç olsaydım” konferansı gerçekleşti

Vakfımızı ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Eski Bakanı Sayın İdris Güllüce, öğrencilerimize, “Ben Genç Olsaydım” konferansı verdi. Güllüce, Ülkemizin gelişimi ve eğitim hakkında öğrencilerimize önemli bilgiler verdi ve soruları cevaplandırdı.
Vakıf kültürü bizim için çok önemlidir
Güllüce, “21.yüzyıl bizi teknolojik olarak birçok yönde geliştirdiği gibi insanlarımızı kalbi duygularımızı da yıprattı.Birbirimize el uzatmayı unutturdu. Vakıf kültürü bizim için çok önemlidir. İnsanımız ilk Anadolu’ya geldiğinde daha Malazgirt Zaferi kazanılmadan 1040 yıllarında Anadolu’ya girmeden Hasankale’de ilk vakfı kurdular ve orada yaşayan yetim, yoksul insanlara nasıl yardımcı olabilirim gayesine girdiler. Bizim medeniyetimizin bir adı su medeniyeti, bir adı adalet medeniyeti, bir adı da vakıf medeniyetidir. Gençlerimizin önünü açan böyle bir binada bu güzel olanakları sağlayan bu çok önemli görevi üstlenen başta vakıf başkanımız ve vesile olan tüm yöneticilerimizi tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.
Güllüce, “Ben Genç Olsaydım” da, ömrümü iyi planlardım. Öncelikle zaman kavramını iyi değerlendirirdim. Rastgele kullanmazdım. Özelikle doğuda zaman kavramını iyi kullanamıyoruz. Üç yüz yıl ıskalamış bir toplum olarak zaman kavramını iyi değerlendirmemiz lazım. Ömrümüzü daha iyi kullanacağımızın hesabını yapmak zorundayız. Bir okuma projesi yapardım dünyada. Dinler arasında ‘Oku’ emri olan tek din İslam ama en az okuyanlar da Müslümanlardır. Yedi tane Ahmet veya Hatice bir kitabı ancak bir senede okuyabiliyor. Peki dininde ‘Oku’ yazmayan Japonya kaç tane okuyor yılda? 25 tane. Peki bu dünya düzenine karşı nasıl baş edeceğiz? Kendimize okuma projesi yaparak ilgi alanlarıma göre okuma projesi yapardım. İyi bir yabancı dil öğrenmek zorundayız. Çok iyi de bilmemiz lazım. Kültürel değerlerimizi iyi bilmek ve araştırmacı olmak zorundayız. Kültürel soykırıma uğramamak, uyanık olmak, kendimiz kalmak zorundayız. Aile kavramını iyi bilmemiz lazım. Özelikle kızlarımız… Aile bizim kutsal ve son Çanakkale’miz olan aile kavramını bilmemiz lazım. Güçlü olmak için aile bağlarımızın da güçlü olması lazım. Türkiye’yi iyi tanımaya çalışın Anadolu’yu gezmeye çalışın kültürümüzü iyi bilmemiz lazım ki, kültürel değerlerimiz hakkında bir fikrimiz olsun. Dost biriktirmeye çalışın. Spor faaliyetleriniz olsun. Dünya hakkında bilgimiz olsun, diğer kültürler hakkında bilgimiz olsun. Liderlik vasfımız olsun, çok daha ileri idealleriniz olsun, kendinizi liderliğe hazırlamalısınız” dedi.
Bölgeler arası gelir ve eğitim adaletsizliğini dengelemek zorundayız
Bölgeler arası gelir adaletsizliğine de değinerek ülkemizin gelişimi ile ilgili özelikle Muş ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde gelişmenin önünün açılması gerektiğini söyleyen Güllüce, “Yoksullaşan bölgenin eğitim ve sanayileşmesine daha çok önem vermemiz gerekiyor. Bunların da vakıf ve dernek kültürü ile olabileceğini vakıf ve dernekler yolu ile öncelikle buralardaki geri kalmışlığı siyasi makamlara hatırlatmamız, istemeyi bilmemiz gerekiyor” ifadesinde bulundu.
Konferans esnasında söz alan Vakıf başkanımız Orhan Sami Gültekin, vakfımızın yaptığı Faaliyetler hakkında bilgi verdi. Vakıf olarak Muş’un eğitim ve sanayileşmede geri kalmışlığının önünü açmamız gerektiğini belirti. Vakıf olarak birçok insanımızın vakıf çatısı altında bir araya gelmesinin memnuniyetini dile getirdi.
Hazırlayan : Abdurrahman ÇINAR